Passionate, gun, trainwreck, memories, summer, electric, lullaby, senseless, song, sadist :|

HAI SĂ NE JUCĂM ÎMPREUNĂ. CE CIUDAT SUNĂ ACUM, CÂND ACEL SENTIMENT INOCENT A DISPĂRUT DE MULT. HAI SĂ ZBURĂM. NU, O SĂ STĂM PE PĂMÂNTUL ĂSTA ŞI O SĂ ZÂMBIM SARCASTIC PÂNĂ CÂND CINEVA SE VA PRINDE CĂ SUNTEM EXTRAORDINARI. PENTRU CĂ SUNTEM.

joi, 15 noiembrie 2012

K-On! Movie

"And us in London!"

De la stânga la dreapta: Mio, Azu-nyan, Yui, Ritsu şi Mugi
     Absolvirea liceului se apropie pentru Mio, Yui, Ritsu şi Tsumugi, studente din ultimul an şi membre ale clubului de muzică uşoară. Ele hotărăsc împreună să meargă într-o excursie de absolvire, alături de prietena lor Azusa, de asemenea membră a a clubului. Destinaţia, aleasă prin tragere la sorţi, este...Londra!
      N-am pomenit pe blog nimic de K-On! pentru că la vremea când l-am văzut blogul nu exista. Ştiam de film dinainte să fie lansat şi tradus [a durat nişte luni bune], aşa că a fost o bună reamintire a atmosferei irezistibile a seriei. Filmul este defapt un side-story al celui de-al doilea sezon al anime-ului, astfel că nu e recomandat celor care n-au văzut seria.
     Azu-nyaaaaaaaan! Dacă nu ştiţi, K-On! este practic o paradă de ceai şi prăjiturele, mutre drăguţe, mistere despre sprâncene şi accidente legate de chiloţei, muzică jucăuşă şi prietenie de vis. Mi-era dor de nebunele alea mici, de figurile lor rânjite, de glumele lui Ritsu şi de umorul genial al lui Yui.
"No Japanese" - she says.
      Povestea ar fi cam ce scrie la introducere - fetele se duc la Londra, se distrează, se distrează şi se distrează. Şi vin acasă şi fac un cadou frumos cuiva. Prima oră din film [are în total două] profită de umorul tipic din camera clubului lor, iar a doua jumătate exploatează umorul în afara graniţelor. Filmul n-a fost chiar atât de amuzant faţă de anime, dar are o atmosferă plăcută, nu te plictiseşte. Nu are de unde să-ţi inducă suspans şi să te facă să simţi nevoia să te întrebi ce se v-a întâmpla încontinuare [adică să faci preziceri], dar nici nu are nevoie. Dacă ar fi să aleg, finalul e clar previzibil, dar modul în care se ajunge acolo e frumos. Şi sunt nişte momente la care nu ai cum să te aştepţi.
    Grafica este tipica K-On! - fete drăguţe, haine drăguţe, chestiuţe drăguţe şi peisaje drăguţe. Au reprezentat decent Londra, iar englezii aveau toţi un alt aer decât japonezii. Puţin cam weird, dar interesant. Filmul a venit şi cu o secţiune de enging gândită şi animată foarte frumos, thumbs up for that one.
        Sunetul este, la fel, tipic K-On!. Mi-a fost greu în primele minute ale filmului cu vocea lui Aki Toyosaki [Yui] din cauza faptului că ea a avut un rol recent în Kokoro Connect şi în cap îmi vorbea alt personaj. Dar vocea ei e la fel de drăguţă! She's one of mah fav seiyuu. Youko Hikasa [Seraphim în Kore wa Zombie] pentru vocea ruşinoasei Mio, Satou Satomi [Chitanda Eru în recentul Hyoka - versatilă voce are! - şi Shichijou Aria în Seitokai Yakuindomo] pentru energica şi uneori trolluitoarea de Ritsu, Kotobuki Minako  pentru eleganta Mugi şi Taketasu Ayana pentru absolut irezistibila Azu-nyan. Pentru necunoscători, K-On! este un anime despre muzică [cred că v-aţi dat seama până acum], deci are câtece propriu-zise inserate în episoade şi în linia narativă. Filmul a avut şi cântece vechi [printre care am auzit favoritele mele, "Gohan wa Okazu" - un cântec despre mâncare şi "Tenshi ni Fureta yo!"], dar şi câteva piese noi, la fel de bune ca cele vechi. N-am avut timp să le ascult pe astea noi [abia am terminat de văzut filmul] prea bine, dar îmi place endingul "Singing!" cântat de Mio.
Azu-cat cuteness
       Personajele sunt aceleaşi şi neschimbate, bineînţeles. Yui, drăguţa cu capul în nori, care adoră mâncărica şi dulciurile, cântă la chitară şi adoră să petreacă timp cu fetele şi s-o îmbrăţişeze pe Azu-nyan. Mio este un soi de mică tsundere, o studentă şi fană a muzici [cântă la bas] serioasă şi prietenă de ani buni cu Ritsu, care-i o mică nebună cu accente de troll, energică şi pregătită de aventuri, care bate tobele zilnic. Mugi [pe numele ei Tsumugi] este fiinţa graţioasă a grupului, fiică a unei familii bogate, care apasă frumos pe clape în fiecare zi. Şi cea mai mică, dar cea mai responsabilă, Azusa de zahăr, care cântă şi ea la chitară şi nu poate refuza oferta de a mai bea încă o ceaşcă de ceai în loc de repetiţii.
      Nu sunt prea multe de spus despre film şi serie, e o înşiruire de momente drăguţe. A side of the definition of kawaiiness. Eu şi cu Misaki folosim personajele pentru a ne ilustra prietenia şi prietenele, care au personalităţi similiare cu protagonistele seriei. Eu aş fi Yui [pentru faptul că ador mâncarea, sunt cu capul în nori, dar nu chiar în halul ăla şi pentru că nu mă potrivesc cu nici un alt personaj], iar Misaki ar fi Azu-nyan [pentru că relaţia dintre Yui şi Azu-nyan e identică cu a noastră şi Misa e uneori mai responsabilă decât mine].
        Se recomandă acest film oricui doreşte o scurtă, bună şi frumoasă recapitulare a sentimentului seriei. Nu se recomandă celor care n-au văzut seria, filmul n-are neapărat spoilere [cu K-On! nu prea ai ce spoilere să faci], dar se cam strică sentimentul anime-ului. Şiiii nu se recomandă persoanelor care au studiat muzica [şi aici mă refer la oamenii cu liceu de muzică în spate sau cu cursuri de ani de zile], pentru că subiectul muzicii se abordează într-un mod delăsător - adică fetele învaţă imposibil de repede să cânte la instrumente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
back to top