Passionate, gun, trainwreck, memories, summer, electric, lullaby, senseless, song, sadist :|

HAI SĂ NE JUCĂM ÎMPREUNĂ. CE CIUDAT SUNĂ ACUM, CÂND ACEL SENTIMENT INOCENT A DISPĂRUT DE MULT. HAI SĂ ZBURĂM. NU, O SĂ STĂM PE PĂMÂNTUL ĂSTA ŞI O SĂ ZÂMBIM SARCASTIC PÂNĂ CÂND CINEVA SE VA PRINDE CĂ SUNTEM EXTRAORDINARI. PENTRU CĂ SUNTEM.

joi, 2 februarie 2012

Bakuman

Sau cucerirea lumii manga.


          Într-o zi de şcoală, Moritaka Mashiro, un adolescent fără de vreo ambiţie bine stabilită când vine vorba de viitor, o desenează în secret pe colega lui, Azuki Miho, fata pe care o place, dar la sfârşitul zilei îşi uită caietul în bancă. Când se întoarce la şcoală pentru a-şi recupera caietul, îl găseşte pe colegul lui Takagi Akito în clasa lor, cu caietul în mână. Takagi îi propune lui Mashiro să creeze o manga împreună, după ce vede desenul lui Mashiro, dar acesta refuză după ce-şi recuperează caietul. Ajuns acasă, Mashiro îşi aminteşte de unchiul lui, care fusese un mangaka de succes, dar murise într-un mod obscur. Primeşte un telefon de la Takagi care îi spune că îi va spune lui Azuki despre faptul că lui Mashiro ar fi îndrăgostit de ea, iar când Mashiro ajunge în grabă la Azuki acasă, în găseşte pe Takagi acolo. Când Azuki este chemată de cei doi, Takagi îi spune că el cu Mashiro vor să scrie manga împreună şi află că ea ar vrea să devină un seiyuu. Atunci Mashiro, gândindu-se din nou la unchiul său, o cere în căsătorie pe Azuki, dintr-o simplă greşeală spontană, iar aceasta acceptă. Doar că ea se va căsători cu el numai atunci când visele lor se împlinesc. În plus, nu se pot vedea până atunci. Şi astfel aventura celor doi începe.


          BAKUMAN este o capodoperă din toate punctele de vere. Şi aici vorbesc strict despre manga, am citit 164 de capitole şi nu a existat moment în care să mă plictisească, din potrivă, mereu a fost surprinzătoare. La bază se află Ohba Tsugumi [povestea] şi Obata Takeshi [arta], creatorii Death Note, care prezintă o poveste nouă, inovatoare şi fără precedent. Nu am văzut anime-ul [al cărui sezon 2 rulează de toamna trecută, cu al treilea sezon confirmat], dar nici nu ştiu dacă e nevoie. Cred că-l voi vedea de dragul seiyuu-urilor. Bakuman este o manga despre manga, urmează povestea a doi adolescenţi care cresc împreună cu visul lor de a deveni cei mai buni mangaka. Este o manga săptămânală în prea bine cunoscuta revistă Shounen Jump [care publică Naruto, One Piece şi Bleach], deci capitolele sunt mai scurte, dar fiecare capitol îţi zboară creieii, atât de bine este scrisă. O recomand cu cea mai mare căldură, eu care nu prea citesc Shounen Jump and the likes of it, dar Bakuman este pur şi simplu o adevărată capodoperă. Nu am citit manga Death Note, dar plănuiesc, în schimb am văzut anime-ul, care este unul dintre cele mai superbe, inteligente şi imprevizibile anime-uri pe care le-am văzut.
        Arta arată pur şi simplu superb [având în vedere că Obata-sensei are o doză bună de experienţă în spate], no comment, mai ales că uneori moacele lui Mashiro şi Takagi sunt alterate într-un mod genial care te dă pe jos de râs.
          Povestea este prea inteligentă, îţi zboară crierii pur şi simplu. Am observat că un capitol din Bakuman de 20 de pagini îmi ia mai mult de citit decât unul din Naruto, să zicem, pentru că conţine multe explicaţii, detalii, strategii şi text în principal [în timp ce Naruto are bătălii care-ţi zboară crierii atât de tare încât e greu să le înţelegi în alb-negru]. Este o manga strategică, simteric construită şi de la care nu ştii la ce să te aştepţi. Faţă de Death Note totuşi, aş spune că Bakuman are o doză de umor inteligent, construit prin armonia unor alterări ale feţelor personajelor împreună cu un anumit nivel de ironie. Evenimentele decurg destul de rapid, astfel încât după 50 de capitole se observă o evoluţie impresională a întregului univers din Bakuman, ca să nu mai spunem că timpul acolo ne-a luat-o de mult înainte [am rămas mirată şi cam speriată când am văzut undeva un eveniment din 2016, dar a fost amuzant într-un fel]. Un lucru interesant ar fi că există o doză minusculă, dar unic prezentată, de romanţă. Astfel că în Bakuman confesiuni, cereri în căsătorie şi dovezi de amor sunt făcute în moduri absolut hilare.
          Personajele. Sunt la fel de imprevizibile, interesante şi geniale. Genial este că Takagi îi spune lui Mashiro "SAIKO" [care s-ar traduce ceva gen "cel mai tare"], iar Saiko îi spune lui Takagi "SHUJIN" [ceea ce înseamnă practic "maestre"]. Relaţia dintre cei doi este prezentată într-o evoluţie armonioasă, astfel că cei doi cresc împreună cu visul lor, trece peste tot felul de încercări şi se redescoperă pe sine. Există tot felul de personaje secundare foarte inteligent construite, care susţin povestea în anumite momente. Principalul rival al celor doi este Niizuma Eiji, un mangaka tânăr, cu un talent nemaipomenit şi succes nemaivăzut, care a debutat înaintea lor. Rivalitatea lor este una care-i stimulează, cei trei ajungând să publice în acelaşi timp în Shounen Jump [da, acţiunea din manga are practic loc într-un univers cu baze reale]. Niizuma este un geniu imprevizibil, personajul meu preferat cu siguranţă, pentru că este pur şi simplu atât de original şi proaspăt încât te face să te îmbeţi cu el. Azuki şi prietena ei Kaya sunt fetele tale simple şi drăguţe, dar îi susţin pe cei doi cu tot ce pot [Kaya ajunge să fie împreună cu Takagi încă de la început]. Antagonişti există mulţi pe parcursul acţiunii, nu putem spune că există un inamic major [dar nici nu e nevoie], dar fiecare antagonist în parte prezintă un anume nivel de probleme pentru cei doi şi este unic în felul lui. De asemenea există colegii  celor doi, un grup de mangaka interesanţi, fiecare cu ciudăţenile lor, şi editorii lor, care la fel cresc împreună cu artiştii de care se ocupă.
          În final, recomand Bakuman oricui vrea o tură bună de creieri zburaţi, de moace distorsionate epic şi de cereri în căsătorie inedite. O poveste unică care te va ţine captivat.

DE CEEE?! DE CE când e CLAR că ambii protagonişti sunt total straight şi au două fete frumoase cu care să facă copii, DE CE fanii îi cuplează împreună??! Yaoi-ul e bun, dar nu strica o poveste genială cu lingăceală şi mai ştiu eu ce. Saiko orice este, ORICE NUMAI UKE NU. It's driving me crazy....ARRR!
Now I'm off to read some Bakuman yaoi doushinji, just to see how disgusting this can get [yaoi's temptating after all]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
back to top